For tre måneder siden ble Gaupesteinsmarka vernet. 29. januar ble 6568 dekar av skogsområdet i kommunene Ski, Enebakk og Hobøl et naturreservat.
Noe av det unike med Gaupesteinsmarka er den gamle skogen som det finnes mer av i dette området enn i resten av oslomarka. Gammel og lite påvirket skog gir en helt annet opplevelse enn områder med skogsdrift der nyplantede trær står på geledd og der store områder blir utsatt for flathogst.
Les hele forskriften om vern av Gaupesteinsmarka her.
Naturvernforbundet har i mange år hatt et prosjekt med registrering av denne typen skog som «eventyrskog», og i Gaupesteinsmarka er det laget tolv poster der du får en fin opplevelse av eventyrskogens unike særpreg. Her er det bare å ta med familien på en spennende tur.
![På jakt etter eventyrskog]()
I 2008 hadde Kari og jeg gleden av å få være med det lokale naturvernforbundet ut i eventyrskogen. Turen og brosjyren om eventyrskogen kan du lese om her. Det er også bilder fra den turen som illustrerer dette blogginnlegget.
I forbindelse med vernevedtaket var det festforestilling i Rådhusteatret i Ski torsdag kveld.
Der var blant andre leder av naturvernforbundet i Ski, Stein Martinsen, og lederen for naturvernforbundet i Oslo/Akershus, Gjermund Andersen, som begge har gjort en formidabel innsats for å få vernet dette området.
I tillegg var bidrog lokale kapasiteter med musikk og bilder, blant andre pianisten og komponister Morten Gåthaug som har reist verden rundt for å spotte fugler. I tillegg viste naturfotografen Jan Magnus Reneflot bildeserier der han portretterte trær og vann i ulike former. Det ble også vist filmsnutter av gaupe fra Svartskog og Nesodden.
Reneflot benyttet anledningen til å presentere noe som skal sette Ski på kartet til neste år, nemlig Norsk Naturfotofestival som blir arrangert fra 21. til 23. mars. Dette blir et svært spennende arrangement, som du kan lese mer om her.
En engasjert konfransier var biologen Rune Aanderaa, kjent fra blant annet nitimen. Han hyllet det lokale natur- og miljøengasjementet, og sa at uten et slikt lokalt engasjement ville det sannsynligvis ikke vært noe naturreservat i Gaupesteinsmarka nå.
Helt til slutt et bilde som ikke har noe med Gaupesteinsmarka å gjøre.
På festforestillingen torsdag kveld visteMangnus Reneflot to fantastiske fotoserier av trær og vann. Magnus har et blikk for motiver som er få forunt å ha. Han tar bilder av vann så det ser ut som et maleri av Weideman. Og noe av det unike med han som anerkjent og høyt premiert naturfotograf er at han ikke reiser verden rundt og tar bilder av eksotiske dyr og steder. Nei, de fleste bildene hans er tatt i Ski og Enebakk, i hans eget nærmiljø. Likevel kan de få deg til å miste pusten, så flotte er de!
Så jeg har latt meg inspirere, og på vei til jobb fredag morgen stoppet jeg opp og så meg rundt, og endte med å fange dette motivet. Det kanskje litt klisjepreget, men det viktige poenget for meg var å finne et motiv på vei ned til Langhus stasjon, en gangsti jeg går fem dager i uken på vei til jobb.
Denne morgenen var lyset spennende etter natteregn og oppklaring på morgenen. Men poenget er å stoppe og og se seg rundt på steder du har vært tusentalls ganger før.
Så tusen takk for inspirasjonen, Magnus. Uten dine bilder av trær og vann torsdag kveld, hadde ikke dette blitt noe bilde!
Per