Brennesla byr seg fram om dagen, og nå er voksekraften så stor at det er helt greit å redusere bestanden. Vi har en frodig krans i utkanten av komposthaugen, så det var enkelt å høste de saftige toppskuddene og bruke dem som paifyll.
Brenneslesuppe er blitt vanlig hos mange. Den har en karakteristisk smak av vår. Vi er også så heldige å ha godt med karve i hagen, og den grønne “kålen” egner seg også godt til karvekålsuppe.
Hvis du lurer på hvordan du ellers kan bruke brennesle, så tenk deg at det er spinat. Du kan stue den, lage butterdeigreder eller gjøre som her og fylle en pai. Men det du IKKE gjør er å spise brenneslen rå i salat eller lignende. Da blir chili bare fornavnet. Men etter noen få minutter i kokende vann, oppfører hissigproppen seg som en helt vanlig grønnsak. Husk hansker når du skal plukke, og ta bare de nye, saftige toppene.
Til en pai trenger du ca. to liter nyplukket brennesle. Ha den i kokende, lettsaltet vann to-tre minutter, la vannet renne godt av og hakk den fin med kniv.
I denne massen blandet jeg inn tre desiliter finklippet ramsløk, luftløk, karvekål og litt løpstikke. Da det er dette jeg har å ta av i hagen nå. Du kan helt sikkert bruke gressløk, persille eller annet grønt og godt. Litt god olivenolje holdt massen sammen. Kvern over salt og pepper. På bildet er paien klar for ovnen.
Paideigen er av det enkle slaget.
250 g hvetemel, 125 g smør, 1 dl vann og 1/2 ts salt.
Smøret smuldres i melet. Vannet jobbes raskt inn i deigen, som pakkes inn i tynn plast og settes i kjøleskapet en time. Kjevl ut deigen. Husk å ha mel under, så den ikke setter seg fast på underlaget. Legg deigen forsiktig i en paiform på 24 cm og klem den inntil. Prikk paibunnen med en gaffel, så den ikke blåser seg opp. Forstek midt i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter. Da er det klart for fyllet.
Stek midt i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter til deigen er helt stekt.
Fire hardkokte egg er delt i biter og strødd over på toppen.
Brenneslepaien smaker best før den blir kald, og en frisk tomatsalat til er å anbefale. Du kan også unne deg en rømmeklatt.
Oppskrift, tekst og foto: Per og Kari
