Forarbeidet er viktig for å få så god jord som mulig i kjøkkenhagen, og her er det like greit å begynne tidlig på sesongen for å få prosessen i gang. Vi har så god plass at vi har droppet alt som heter pallekarmer, og dyrker på friland.
Bedene er bygget opp en del, og etter at avlingen ble høstet, har jorda fått ligge i fred. Nå er tida kommet for å tilføre ny næring. På eiendommen har vi tre store bjørketrær og ei eik, så det er løv nok å ta av på denne årstiden. Og pleier du å lure på hvordan du skal kvitte deg med det du raker opp, så er det utmerket å bruke de gamle bladene til jordforbedring og kompost.
Vi har kjørt flere trillebårlass med løv til kjøkkenhagen og spredd bladene i et luftig lag over bedene. Over er det lagt feit, fin kompost, fra gamlehaugen vi nå spar ut. Den blir blandet inn litt forsiktig. Nå skal dette få godgjøre ved hjelp av meitemark og mikroorganismer seg slik at prosessen kommer igang. Til slutt vil grønnsakbedene bli gjødslet opp med kukompost, og så er det bare å vente til det blir varmt nok til å så og plante.
Salat, gulrøtter, reddiker og spinat kommer først i jorda. Så går det slag i slag. Spuash og gresskar må ikke ut før all fare for frost er over i slutten av mai, og bønnene spirer ikke før “heggen blomstrer” og det er sommer i luften.
Kari K.
Foto: Per og Kari
